Ads 468x60px

Thursday, October 7, 2010

latihan medan siri 2, dusun eco resort


mari bersenam

kekuatan tangan

merawat tangan yang patah

cpr

ikatan dan simpulan tali

1)

2)

3)
gambar 1),2),3) adalah aktiviti merentas halangan

mengikat rakit

apa yang penting.....

kerjasama...


operasi menyelamat 2 alamurus setia bersama timbalan komanden Kor SISPA


LATIHAN MEDAN SIRI 2, DUSUN ECO RESORT
TARIKH: 1-3 OKTOBER 2010

Latihan medan siri 2 bagi sesi julai-november 2010 telah diadakan bertempat di Dusun Eco Resort yang mana telah disertai oleh barisan PKS Muda dan beberapa orang pelatih Kokurikulum yang diadakan selama 3 hari 2 malam. Pelbagai aktiviti yang menarik telah dijalankan sepanjang mereka berada di sana. Antara aktiviti yang dijalankan ialah pendedahan kepada asas pertolongan cemas. Dalam aktiviti ini, para pelatih telah diajar cara-cara untuk melakukan cpr, teknik balutan dan sebagainya.

Aktiviti lain yang turut dijalankan ialah menyeberang sungai, pendedahan kepada asas ikatan dan simpulan tali dan sebagainya. Aktiviti kemuncak bagi setiap latihan medan ialah simulasi operasi menyelamat. Dalam operasi ini, para pelatih diberi pendedahan tentang cara-cara menyelamatkan mangsa iaitu bagaimana untuk melakukan rawatan awal kepada mangsa sebelum mereka dibawa keluar dari tempat kejadian.

Diharapkan, segala aktiviti yang dijalankan dapat memberi pengalaman dan pelajaran yang berguna kepada semua yang terlibat. Tidak lupa juga, jutaan terima kasih buat ahli jawatankuasa yang terlibat dalam menjayakan program ini.


Terima Kasih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...